Kategorier
Okategoriserade

Varning för nedgång – Elva aktier att sälja nu

Det är nog ingen som kan ha undgått att Stockholmsbörsen har haft en turbulent början på året. I den senaste nyheten från Dagens Industri (DI) https://www.di.se/nyheter/proffsen-elva-aktier-att-salja-nu-innan-helvetet-brakar-loss/ ger två aktieprofiler sin syn på det stundande börskaoset som väntar oss. Tydligen pekar proffsen ut elva aktier som man bör sälja innan börsen fortsätter sin nedåtgående resa.

Mitt första intryck när jag läste nyheten var att jag blev lite orolig för det som väntar oss och jag är säker på att det inte är något som jag är ensam om att tänka. Det är ju inte lätt att veta vilken strategi man ska följa när det kommer till investeringar så det är nog ingen som står utanför den här diskussionen.

Som revisor med intresse för aktiehandel så följer jag utvecklingen på börsen med stort intresse. Även om jag inte är helt oinsatt i ämnet så har jag ändå alltid gjort ett stort fokus på att försöka se vilka trender som börsen kommer att ta och jag tror att det är något som är väldigt viktigt när det kommer till att göra rätt investering.

Jag tror att det finns många investerare som kommer att titta på de aktier som proffsen rekommenderar att sälja och försöka fatta ett beslut som passar dem bäst. Vi måste dock alla komma ihåg att det är viktigt att ha ett klokt förhållningssätt till investeringar och att inte ta för stora risker. Vi bör även vara medvetna om att det som är rätt för en person kanske inte är rätt för någon annan.

Nu lite bra info att veta i volatila tider:

Hur lång tid tar det att sälja aktier?

Det beror helt på vilken marknad du är på och vilken typ av order du gör. I allmänhet tar det någon sekund eller mindre att genomföra en aktieorder, men det kan ta längre tid om marknaden är volatil eller om du har en mer komplicerad order. Har man satt ett visst pris på försäljningen kan det ta lång tid, kanske når aktien aldrig priset som triggar försäljningen.

Vilka aktier brukar vara volatila?

Volatila aktier är aktier som är känsliga för marknadsförändringar och kan ha stora kursrörelser under korta tidsperioder. Aktier som ofta är volatila inkluderar teknikaktier, förnybara energiaktier, cannabisaktier, bioteknologiaktier och gruvaktier. Det finns också vissa aktier som är mer volatila än andra, som till exempel ”penny stocks” och aktier som är utsatta för nyheter och politiska händelser.

Vilka aktier ska man köpa när det är finansiell oro?

När det är finansiell oro kanske man ska byta från aktier till andra typer av tillgångar, detta på grund av att det är svårt att ge ett generellt svar om vilka aktier man ska köpa när det är finansiell oro. Det finns inga magiska aktier som alltid är ett säkert köp i tider med finansiell oro. Istället bör du fokusera på att göra grundläggande analyser och investera i aktier som du tror kommer att prestera bra över tid. Beroende på din riskprofil kan det även vara lämpligt att investera en del i fonder som är mer konservativt placerade, som guldfonder eller obligationer. Det är viktigt att inte låta dig luras av marknadsröster eller fälla impulsiva beslut. Tänk på att investera med försiktighet och ta hänsyn till din egen riskprofil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please enter the following code to submit your comment: wi8