Bli rik på aktier, går det?

Svaret är självklart ja det går att bli rik på aktier, men det går också att förlora mycket pengar på aktier.

Aktiehandel är ett alternativ till att ha pengarna på ett sparkonto där avkastningen inte är så hög. Idag har många bankkonton nollränta och detta innebär att du i själva verket förlorar lite av dina pengar över tid så länge det är inflation.

Att investera i aktier kan ge en bra avkastning, men innebär också en högre risk än t ex ett sparkonto. Innan man börjar med aktiehandel behöver man läsa på och förstå hur aktiemarknaden fungerar. Det är också bra att börja med en mindre summa och satsa mera när man blivit varm i kläderna. Här kommer några små tips till dig som är nybörjare på aktier:

  • Satsa på aktier i större och välkända företag som finns på Stockholmsbörsen
  • Lägg inte alla ägg i samma korg, utan handla i olika branscher
  • Var långsiktig – snabba vinster kan också vara snabba förluster.

Vilka risker finns det med aktiehandel?

Den stora risken är att du satsar fel och förlorar de pengar du har investerat. Går ett företag dåligt går också aktiekursen ner, så det gäller att läsa på om företagets tidigare utveckling.

Hur blir man rik på aktier?

Dels kan du tjäna pengar på att sälja aktier när värdet är högt, eller i alla fall högre än det var när du köpte aktierna. Det finns också möjlighet att få ta del av bolagets aktieutdelning. Om företaget går med stor vinst kan de nämligen besluta om att hela eller delar av vinsten ska delas ut till aktieägarna. Det viktigaste är att vara långsiktig, det ger bäst resultat i längden. Och om du blir rik eller inte beror på vilka summor du kan satsa och vad du menar med att bli rik.

Ökar aktier alltid i värde?

Nej, aktier går också ner i värde beroende på saker som händer i företaget, men också saker som händer i den allmänna ekonomin och konjunkturen.

Vill du bli rik på aktier föreslår vi att du först och främst registrerar dig hos någon av de stora aktieförmedlarna, t ex Avanza och läser på hur du kan göra.