Kategorier
Okategoriserade

Blankning ökar – håll ögonen öppna för SBB!

Jag har hittat en intressant artikel på Dagens Industris webbplats om den ökande populariteten för blankning på den svenska marknaden, och hur detta har resulterat i ett nytt blankningsrekord för Ilija Batljans fastighetsbolag SBB. Artikeln kan läsas här: https://www.di.se/live/nytt-blankningsrekord-i-sbb/.

Jag är förtjust i ekonomi och gärna följer jag utvecklingen på börsen och då är det viktigt att veta vad som är populärt och inte. Blankning är ett viktigt verktyg i arsenalen för de som är investerade i aktier, så jag är nyfiken på den här nya utvecklingen.

Vad innebär blankning?

För att förstå mer om blankning måste vi först förstå vad det är. Blankning är när en investerare eller ett företag går med på att sälja aktier som de inte äger, men de lovar att köpa dem tillbaka till ett visst pris. Syftet är att tjäna pengar på att sälja aktierna vid ett högre pris än vad de köpte dem för.

Varför ökar blankning?

Det är ingen ny strategi, men det har blivit mer populärt de senaste åren eftersom det är ett enkelt sätt att tjäna pengar. Det är ofta den första investeringsstrategi som nya investerare använder för att få mer kontroll över sina investeringar. Det innebär också att investerare har möjlighet att skydda sina aktier från marknadens volatilitet. Det är därför som det har blivit så populärt.

När det gäller SBB har det varit ett riktigt blankningsrekord. Enligt Finansinspektionens statistik är hela 17,39 procent av bolagets aktier nu blankade. Det är en hög nivå, men det är inte helt ovanligt.

Även om detta kan innebära att det finns mycket utrymme för företaget att växa så är det viktigt att komma ihåg att det finns risker som är förknippade med blankning. Det kan vara svårt att få tillgång till aktierna på marknaden, och om marknaden vänder uppåt kan det också leda till att investerare tvingas att köpa aktier på en högre nivå än de sålde.

Därför är det viktigt att investerare gör sina egna undersökningar noggrant innan de investerar. Det är också viktigt att investerare har en förståelse för marknaden och hur den fungerar. Många investerare som använder blankning som en investeringsstrategi följer även andra strategier, så som att köpa aktier för långsiktig avkastning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please enter the following code to submit your comment: tp8