Kategorier
Okategoriserade

Coronaviruset – ett hot mot svensk ekonomi

Spridningen av coronaviruset kan få stora konsekvenser för Sveriges ekonomi framöver.

Många tillverkningsföretag i Sverige köper in komponenter och delar från Kina. När inte dessa varor kan fraktas som vanligt kan inte företagen färdigställa sina produkter. Speciellt bilindustrin och elektroniksektorn är särskilt utsatta.

Nästan all tillverkning av iPhone sker i Kina och Apple har meddelat att de stängt butiker och kontor. Även själva fabrikerna som tillverkar telefonerna har begränsad verksamhet.

Även detaljhandeln kan påverkas. Clas Ohlson och Kjell & Co säljer till stor del produkter som produceras i Kina. Det finns en stor risk att dessa drabbas ekonomiskt när de inte kan få produkterna levererade i tid.

Klädjättar som KappAhl och H&M har mycket tillverkning i Kina och om problemen med nedstängda fabriker och stoppad frakt fortsätter riskerar deras sommarkollektioner att inte komma fram i tid.

Turistnäringen kommer också att påverkas. Bara i januari och februari förra året hade vi 32 000 gästnätter bland kinesiska medborgare. Efter att förbud mot resande till andra länder införts så kommer inte kinesiska turister hit.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please enter the following code to submit your comment: ujn